Clasamentul final Brio Challenge pentru clasele a II-a și a III-a (clasele testului I și a II-a) va fi afișat după cea de-a doua sesiune de testare, decizie survenită în urma problemelor tehnice apărute în ziua finalei din 21 februarie. Aceasta va fi stabilită în luna martie și pot participa toți elevii care își doresc acest lucru, mai puțin campionii și vicecampionii anunțați deja după prima sesiune.

Test literație
Clasa I-VIII

Competențele de literație reprezintă capacitatea unei persoane de procesa în mod complex un text la prima vedere, trecând printr-un proces etapizat de lucru pentru a genera noi informații. Mai exact, competențele de literație reprezintă:

  • Capacitatea unei persoane de a citi un text,
  • Capacitatea unei persoane de a înțelege textul citit,
  • Capacitatea unei persoane de a face conexiunile dintre text cu ceea ce cunoștea înainte de a citi textul
  • Capacitatea unei persoane de a-și forma un punct de vedere în raport cu textul și de a-l exprima în scris sau oral,
  • Capacitatea unei persoane de a aplica informațiile/cunoștințele obținute în diverse situații din viațã realã.

Măsurarea nivelului de alfabetizare

Competențele de literație stabilesc nivelul de alfabetizare al unei persoane și se impart în 3 categorii/ etape:

  • Literația de bază reprezintă cunoașterea și utilizarea elementele de scriere și de citire - corespunde nivelului 1 din cadrul testelor PISA.
  • Literația funcțională reprezintă înțelegerea noțiunilor scrise și vorbite pentru integrarea și funcționarea în societate - corespunde nivelului 3-4 din testele PISA.
  • Literația multiplă reprezintă utilizarea și aplicarea competențelor de înțelegere și de conexiune între informațiile noi cu cele cunoscute, cu scopul de a produce, de a interpreta și de a evalua critic textul citit - corespund nivelul 5 din testele PISA.

Rolul competențelor de literație

Competențele de literație au un rol crucial în viața unei persoane, ajutând la dezvoltarea capacităților de reflecție și exprimare, de gândire critică și empatie, asigurând integrarea și participarea în societate la componentele vieții.

Testează-te

Testele de literație Brio

Testele de literație Brio evaluează în mod optim primele două niveluri de alfabetizare – literația de bază și literația funcțională.

Deși pot fi surprinse în evaluare și nivelurile înalte ale literației (caracterizate printr-o performanță crescută și capacitatea de a interacționa cu texte complexe, informații multiple, utilizând procese cognitive complicate), testele de literație Brio se axează pe observarea diferențelor dintre literația subdezvoltată și abilitățile funcționale de literație.

Raport de evaluare teste de literație

În urma testului de literație, elevul primește un raport bazat pe răspunsurile date în cerințele pe text. Acest raport descrie nivelul de abilități de literație de bază (denumite și „alfabetizare funcțională”) pentru elevul testat. El se bazează pe BRIO®, sistemul de testare standardizată pentru accelerarea performanței în învățământ.

Raport

Rezultatul testelor de literație

Rezultatele sunt prezentate sub forma Indicelui de literație, un scor care poate varia între 0 (foarte slab) și 100 (foarte competent). Scorul total reflectă nivelul general al abilității de literație. Acest scor poate fi o estimare a capacității generale a elevului de a înțelege și analiza informațiile dintr-un text dat. În raport sunt furnizate, de asemenea, și scorurile pentru cele trei componente ale literației: localizarea informației, înțelegerea și reflecția.

Testează-te
Creează cont nou

Dacă ești elev sau părinte, poți crea un cont completând datele de mai jos.

Testele de literație sunt gratuite, iar în urma acestora fiecare elev va primi un raport de feedback bazat pe răspunsurile date. La finalul sesiunii, acesta va fi trimis pe adresa de e-mail asociată contului.

Dacă ești profesor/director și reprezinți o unitate școlară sau centru de meditații:

Poți folosi gratuit testele de literație pentru a testa nivelul de alfabetizare funcțională, pentru clasele I – VIII. Trimite-ne un e-mail pe [email protected]ro dacă vrei să folosești la clasă testele de literație.

Ai deja cont? Loghează-te aici.

You must complete before submitting.
You must complete before submitting.
You must complete before submitting.
Creează cont cu
Am fost înștiințat că îmi pot exercita gratuit dreptul de informare, de acces, opoziție, intervenție, de a nu fi supus unei decizii individuale, de a depune o plângere în fața autorității de supraveghere competentă, dreptul de a mă adresa justiției si/sau orice alte drepturi prevăzute de legislația in vigoare printr-o cerere scrisa, datată și semnată trimisă la adresa [email protected] Mai multe informații privind politica noastră de protecție a datelor dvs. personale găsiți pe site-ul nostru în secțiunile ”Confidențialitatea datelor” a site-ului.