Ce este BRIO ?

Testele Brio sunt teste digitale standardizate, prin care elevii români din clasele I-XII își pot evalua obiectiv cunoștințele la principalele materii școlare și își pot îmbunătăți performanța la examene.

Un test obișnuit, corectat de aceeași persoană care l-a alcătuit, nu este cel mai relevant criteriu pentru a stabili nivelul unui elev. Nota unui elev la acest tip de teste este inevitabil influențată de blândețea sau severitatea corectorului, precum și de dificultatea întrebărilor și de gradul de acoperire a materiei. În plus, doi elevi care iau aceeași notă la un test identic pot avea carențe cu totul diferite.

De aceea e nevoie de teste standardizate.

Întrebări Test obișnuit Test standardizat
Cum sunt alese subiectele? Aleatoriu, de către experți în disciplina evaluată. Aleatoriu, de către experți în disciplina evaluată.
Cine face evaluarea? O persoană, de multe ori aceeași care a compus subiectele. Computerul.
Cum sunt rezultatele? Subiective. Obiective.
În ce măsură acoperă materia? Incert. În întregime.
Permit sau nu comparație între elevi? Nu. Da.

Avantajele testelor standardizate

SUNT OBIECTIVE ȘI IMPARȚIALE

Pentru că fiecare test este alcătuit și evaluat de către sistem pe baza unei metodologii riguroase, evaluarea acoperă întreaga materie iar rezultatele sunt obiective și foarte relevante pentru nivelul real de pregătire.

SUNT LIPSITE DE EROARE

Aceste teste asigură rezultate perfect comparabile pentru doi sau oricâți elevi care se testează pentru aceeași clasă și aceleași capitole, indiferent dacă testarea se desfășoară în locuri sau în momente diferite.

SUNT VALIDE

Măsoară în totalitate cunoștințele și competențele pe care un elev trebuie să le aibă pentru clasa și materia respectivă în momentul testării.

SUNT CRITERIU DE PERFORMANȚĂ

Sunt un indicator relevant pentru performanța viitoare a unui elev.

Metodologia de testare BRIO

BRIO are la bază un număr foarte mare de itemi (probleme de rezolvat), calibrați prin testarea pe eșantioane reprezentative de elevi români.

Pentru efectuarea unui test, elevul trebuie să selecteze la început clasa și capitolele din care dorește să fie testat, iar sistemul alege în mod dinamic o serie de întrebări care acoperă materia respectivă. Pe parcursul testării, întrebările se vor adapta ca și grad de dificultate în funcție de performanța dovedită de elev. La final, sistemul oferă un raport care, fără să arate răspunsurile corecte sau greșite, analizează cunoștințele elevului pentru fiecare capitol în parte și oferă indicații pentru îmbunătățirea lacunelor identificate.

Brio este un sistem computerizat și se bazează numai la matematică pe o bancă de peste 20.000 de probleme care acoperă în totalitate programa școlară.

Pentru că fiecare test este configurat automat de sistem, întrebările nu se repetă, chiar dacă un elev dorește să dea de 10 ori același test.

Sistemul de testare este dinamic și are un număr mare de avantaje față de testele clasice.

BRIO permite retestarea unui elev fără ca întrebările să se repete, dar permite în același timp comparabilitatea perfectă a rezultatelor de la două testări.

Deși două teste BRIO pot fi total diferite, modelele matematice pe care sistemul se bazează face ca acestea să fie egale ca dificultate.

Metoda Brio este dezvoltată de specialiști în psihometrie și profesori cu expertiză recunoscută, pe baza unor modele și proceduri statistice consacrate internațional și utilizate în prestigioasele teste GMAT, GRE și SAT. Testele se bazează pe un model psihometric numit Teoria Răspunsului la Item (Item Response Theory, IRT).

Acest model psihometric calculează pentru fiecare întrebare un număr de trei parametri: „dificultatea”, „discriminarea” și „probabilitatea ca răspunsul corect să fie ghicit”. De exemplu, dificultatea unui item este dată de numărul de elevi de aceeași vârstă cu elevul care dă un anumit test, care au reușit să rezolve corect întrebarea respectivă. Dacă foarte mulți elevi rezolvă întrebarea corect, înseamnă că dificultatea ei este mică. Cunoașterea exactă a dificultății fiecărei întrebări și a altor parametri caracteristici permite modelarea matematică a competenței unui elev care este evaluat cu sistemul de testare BRIO.

Testele BRIO sunt concepute nu numai pentru a măsura cât știe un elev, ci pentru pentru a-l ajuta să evolueze prin testare repetată pe tot parcursul anului. Rezultatele apar atunci când testarea se face constant, fie o dată la două săptămâni, fie lunar sau semestrial – în funcție de clasa în care se află copilul și de examenele pentru care se pregătește.

BRIO și evoluția elevilor în timp

Pentru Evaluarea Națională și pentru Bacalaureat, BRIO recomandă testarea elevilor minim o dată pe lună, cu cel puțin șase luni înainte de examen, ideal cu un an înainte. Desigur, rezultatele depind de implicarea fiecărui elev, părinte și profesor, precum și de mulți factori subiectivi.

În contul BRIO, secțiunea Istoricul meu, se găsește un grafic cu evoluția rezultatelor de la o testare la alta.

Raportul BRIO

După fiecare test finalizat, Brio emite instant un raport care îți arată nivelul actual și îți explică cum îl poți îmbunătăți. Vei vedea în raport trei tipuri de rezultate, precum:

Scorul BRIO

Indică poziția ta la nivel național, comparativ cu toți elevii de aceeași clasă din România.

Dacă vrei să afli cu adevărat cât de pregătit ești la o materie, trebuie să treci de nivelul clasei, unde notele sunt influențate adesea de severitatea sau indulgența profesorului. Pentru că testele Brio au fost etalonate (testate în prealabil pe 60.000 de elevi), după fiecare testare afli ce poziție deții comparativ cu toți ceilalți elevi români de aceeași clasă cu tine (sub formă de scor centilă).

BRIO încurajează astfel competiția sănătoasă, nu cu un coleg anume ci cu tine însuți. Prin testare repetată, poți monitoriza evoluția acestui scor și poți aprecia astfel progresul tău (ai un grafic special creat în Istoricul meu.).

Profilul Competențelor

Arată scorurile generale pe care le-ai obținut la fiecare capitol din materia testată.

Detalierea Competențelor

Explică în detaliu ce știi și ce nu știi pentru fiecare sub-capitol, precum și ce trebuie să faci pentru a obține rezultate mai bune pe viitor.

BRIO pentru Elevi

Dacă vrei să afli cu adevărat cât de pregătit ești la o materie, trebuie să treci de nivelul clasei, unde notele sunt influențate adesea de severitatea sau indulgența profesorului.

Testele BRIO arată nivelul tău real, deoarece au la bază o metodologie utilizată de universități renumite din întreaga lume (Teoria Răspunsului la Item/ Item Response Theory, IRT). Ele sunt gândite pentru o testare constantă de-a lungul anului.

AFLI NIVELUL TĂU REAL

BRIO îți arată ce știi și ce nu știi pentru fiecare capitol și subcapitol în parte. Primești un raport care explică unde trebuie să mai lucrezi pentru a îndrepta ce nu știi.

TU ÎȚI CONFIGUREZI FIECARE TEST

Tu selectezi clasa și capitolele din care vrei să fii testat. Poți alege doar materia recent parcursă la clasă sau poți testa materia din anii trecuți, mai ales dacă înveți pentru examen.

TE PREGĂTEȘTI PENTRU TEZE, EVALUAREA NAȚIONALĂ ȘI PENTRU BAC

Raportul cu rezultate îți arată la ce notă te poți aștepta la examen. Iar prin testare repetată poți crește această notă și șansele tale de a lua examenul cu brio.

VEZI PE CE LOC TE SITUEZI LA NIVEL NAȚIONAL

Fiecare test îți spune poziția comparativ cu toți ceilalți elevi de aceeași clasă cu tine, din întreaga țară (prin Scorul BRIO).

TE POȚI TESTA DE CÂTE ORI VREI

Tu decizi când vrei să dai un nou test - o dată la câteva zile, săptămâni sau luni. Chiar dacă vei selecta aceleași capitole, întrebările pe care le vei primi vor fi diferite.

FIECARE TEST ACOPERĂ PROGRAMA ȘCOLARĂ

Întrebările din fiecare test sunt în acord cu programa școlară și acoperă 100% materia respectivă.

BRIO pentru Părinți

Brio este un instrument prin care părinții pot măsura și monitoriza constant performanța școlară a copiilor.

Vedeți aici un raport de performanță BRIO.

ÎNȚELEGEȚI CUM ÎL PUTEȚI AJUTA

Copilul dumneavoastră nu este niciodată egal cu alt elev, chiar dacă obține note identice. De aceea, rapoartele BRIO explică ce cunoștințe și competențe ar trebui să aibă la vârsta lui, în ce măsură le-a dobândit sau nu și cum îl puteți sprijini pe mai departe. Aflați astfel ce obiective trebuie să urmăriți împreună cu profesorii, meditatorii și cu elevul însuși.

AFLAȚI POZIȚIA COPILULUI LA NIVEL NAȚIONAL

Pentru a vedea cu adevărat cât este de bun un copil, trebuie să treceți dincolo de nivelul clasei și să vă raportați la media națională. BRIO indică sub formă de centilă poziția ocupată de fiecare elev testat comparativ cu toți ceilalți elevi de aceeași clasă din România. Aceasta este o informație strategică pentru un părinte.

MONITORIZAȚI EVOLUȚIA PRIN TESTARE REPETATĂ

Fiecare test BRIO este alcătuit pe loc de sistem din cele peste 20.000 de întrebări existente numai pentru matematică. Așa că puteți testa copilul ori de câte ori este nevoie și puteți urmări cum evoluează el în timp.

ÎL PREGĂTIȚI PENTRU TEZE, EVALUAREA NAȚIONALĂ ȘI PENTRU BAC

Scorurile Brio pot fi, după caz, semnale încurajatoare sau semnale de alarmă pe baza cărora puteți lua decizii informate. Începeți testarea Brio cu cât mai mult timp înainte de un examen, astfel încât să puteți lucra la îmbunătățirea punctelor slabe identificate și să puteți urmări evoluția prin noi testări.

EVALUAȚI PRESTAȚIA MEDITATORILOR

Odată stabilite materiile și/sau capitolele la care copilul dumneavoastră trebuie să își îmbunătățească rezultatele, meditatorii știu ce au de făcut. Rezultatele copilului la testele BRIO vor arăta dacă meditațiile sunt eficiente și există progres.

ÎMBUNĂTĂȚIȚI RELAȚIA CU COPILUL

„Ai învățat pentru examen?” este o întrebare care nu mai trebuie să ducă la discuții tensionate. Oricând doriți să aflați cât de pregătit este copilul, rugați-l să dea un test BRIO și vedeți ce vă spune raportul.

BRIO pentru Profesori

BRIO este un instrument psiho-educațional prin care puteți economisi timp și testa elevii prin teste diferite, dar perfect comparabile între ele.

Prin intermediul raportului BRIO puteți ajuta părinții să înțeleagă exact care este situația copilului și cum trebuie să se implice și să colaboreze cu dumneavoastră.

AFLAȚI ÎN DETALIU NEVOILE FIECĂRUI ELEV

Prin testarea cu BRIO veți afla lacunele fiecare elev în parte și veți înțelege ce cunoștințe și competențe din materia predată nu a reușit să-și însușească.

CREAȚI O RELAȚIE MAI BUNĂ CU PĂRINȚII

Puteți oferi părinților o evaluare imparțială a nivelului unui copil. În plus, raportul vă poate ajuta să îi ghidați în luarea deciziilor critice privind Evaluarea Națională sau Bacalaureatul.

MONITORIZAȚI EVOLUȚIA ELEVILOR ȘI A CLASELOR ÎN TIMP

Puteți testa elevii de-a lungul întregului an sau în momentele critice dinaintea examenelor. Iar evoluția unui elev de la o testare la alta va fi evidențiată grafic în contul său BRIO.

SALVAȚI TIMP PIERDUT CU ALCĂTUIREA ȘI CORECTURA TESTELOR

Puteți înlocui cu succes lucrările de la clasă cu teste BRIO. Fiecare elev va primi un test unic la nivel de itemi, dar perfect egal ca grad de dificultate cu al colegilor săi. Și toate rezultatele se pot trimite și către profesori.

IDENTIFICAȚI ,,VÂRFURILE” ȘI ELEVII FOARTE SLABI

Scorurile centilă din cadrul rapoartelor BRIO vă arată cine poate face performanță și cine riscă să rămână în urmă.

BRIO pentru Directori de școli și licee

Brio este un instrument prin care puteți anticipa și crește performanța generală a elevilor, precum și rezultatele acestora la teze și/sau examenele de Evaluare Națională și la Bacalaureat.

Dacă vă doriți să utilizați Brio în școala sau liceul pe care îl coordonați, contactați-ne la: [email protected] 021.242.8963.
LE OFERIȚI ELEVILOR ȘI PROFESORILOR ACCES LA CEL MAI MODERN INSTRUMENT EDUCAȚIONAL

Testele Brio sunt concepute special pentru noile generații de elevi. Ele sunt digitale și permit testarea rapidă la principalele materii școlare. Fiecare elev testat află care sunt punctele sale forte, dar și ce lacune are, și cum le poate îndrepta. Elevii, părinții și profesorii au astfel o imagine reală a nivelului de pregătire și pot anticipa pașii viitori. Iar pentru a monitoriza progresul, Brio permite testarea repetată, fără ca întrebările să fie aceleași.

CREȘTEȚI NOTELE LA EVALUAREA NAȚIONALĂ ȘI PROMOVABILITATEA LA BAC

Cu testele Brio, vă puteți crea propriile examene de simulare. Ele vă vor indica pentru fiecare elev rezultatele probabile și vă vor oferi indicații despre cum pot fi îmbunătățite aceste rezultate. Apoi, prin testare repetată puteți verifica în ce măsură progresul necesar se întâmplă sau nu. Puteți organiza sesiunile de testare în școală, cu profesorii sau elevii se pot testa individual, acasă.

ARĂTAȚI FIECĂRUI ELEV CE LOC OCUPĂ LA NIVEL NAȚIONAL

Testele Brio au fost etalonate (testate și organizate în funcție de dificultate) pe un număr de peste 60.000 de elevi. Aceștia au fost grupați în eșantioane reprezentative pentru România, de peste 5.000 de elevi din fiecare clasă de la clasa I la clasa a XII-a. De aceea Brio poate spune care este poziția unui elev comparativ cu toți elevii români de aceeași clasă cu el și face acest lucru sub formă de centilă, o informație prețioasă pentru elevi și părinți deopotrivă.

PUTEȚI MĂSURA PERFORMANȚA PROFESORILOR

Brio poate fi utilizat pentru a evalua performanța la nivel de an școlar, profesor, clasă sau școală/ liceu. În funcție de nevoile dumneavoastră, vă putem ajuta să obțineți în urma testării cu Brio acele informații de care aveți nevoie, prin analize și comparații care pot fi accesate doar de către dumneavoastră.

ECONOMISIȚI TIMP

Testele Brio se pot completa de pe computerele din școală (dacă ele există) sau se pot aplica individual de către fiecare elev, pe propriul computer de acasă. Scorarea este automată, așa că nu este nevoie de implicarea profesorilor la corectură. În schimb, aceștia pot primit pe mail rapoartele cu rezultatele fiecărui elev și ale întregii clase.