Test literație digitală
Clasa I-XII

Citește aici al doilea Raport - Starea Națiunii ce se referă la predictorii și factorii ce favorizează nivelul de literație digitală pentru copiii români (februarie, 2023).

Citește aici primul raport de literație digitală realizat în România (mai, 2022).

Testele Brio de Literație Digitală măsoară competențele elevilor legate de interacțiunea cu diferite device-uri și programe digitale, în contextul unor scenarii variate: școală, casă și familie, prieteni și hobby-uri.

Literația digitală (numită și alfabetizare digitală) poate fi observată, măsurată și dezvoltată prin intervenții pedagogice. Capacitatea de a utiliza tehnologia este din ce în ce mai importantă pentru elevi, pentru a avea acces facil la informații, pentru a socializa, pentru a își exprima creativitatea și pentru a atinge performanța în domenii variate, fiind o bază importantă pentru viitorul acestora în societate și pe piața muncii.

Testele BRIO de Literație Digitală sunt dezvoltate în concordanță cu standardele europene legate de competențele digitale și au la bază o tehnologie statistică de ultimă oră – Item Response Theory, fiind teste standardizate și digitale.

Aceste teste se adresează elevilor, dar și părinților, profesorilor și directorilor care vor să evalueze nivelul literației digitale pentru elevii din clasele I-XII.

Testează-te

Competențele Digitale

Modelul de competențe care stă la baza testelor Brio de Literație Digitală este DigComp 2.1 (The Digital Competence Framework), un model dezvoltat de Comisia Europeană, care are aplicații în mai multe țări din Uniunea Europeană atât în cadrul unor proiecte de evaluare, cât și de intervenție.

DigComp 2.1 (The Digital Competence Framework)

DigComp 2.1 împarte competențele digitale în 5 mari arii:

1. Literația informațională și a datelor

-- capacitatea de a acumula informații și date din mediul online, incluzând stabilirea nevoii, căutarea informației, judecarea credibilității, respectiv stocarea și organizarea informațiilor și a conținutului digital cu scopul accesării ulterioare a acestora.

2. Comunicarea și colaborarea

-- se referă la toate situațiile în care socializarea este transpusă în mediul digital, cum ar fi rezolvarea comună de sarcini, implicarea în comunitate, comunicarea cu cei apropiați și gestionarea identității personale în mediul online.

3. Crearea de conținut digital

-- capacitatea de a crea și modifica sau actualiza conținut digital, incluzând cunoștințele de programare și înțelegerea drepturilor de autor și a licențelor.

4. Siguranța

-- capacitatea de a proteja dispozitivele, conținutul, datele personale și intimitatea în mediul digital, dar și protejarea și îmbunătățirea sănătății fizice și mentale și, de asemenea, conștientizarea impactului tehnologiei și al propriilor acțiuni asupra mediului înconjurător.

5. Rezolvarea de probleme

-- capacitatea de a identifica nevoi și probleme și de a rezolva probleme conceptuale și practice în mediile digitale, respectiv inovarea de procese și produse, fiind la curent cu evoluția digitală.

Fiecare dintre cele cinci arii este împărțită într-un număr cuprins între 3 și 6 competențe măsurabile și relevante pentru diferite scenarii și arii ale interacțiunii cu tehnologia, în total fiind 21 de competențe digitale.

Partener

UiPath Foundation

Partener de implementare

BCR

Testele BRIO de Literație Digitală

Această iterație a testelor BRIO de Literație Digitală este una experimentală, urmând ca testele să fie dezvoltate și optimizate continuu. Versiunea finală și completă a testului va fi lansată în luna Aprilie a anului 2022.

Testele de Literație Digitală Brio vor fi adresate, pentru început, elevilor de la clasa I la clasa a XII-a. Mai specific, elevii pot selecta teste pentru clasele I-IV, V-VIII și IX-XII.

Literația Digitală este evaluată în cadrul testelor Brio cu trei tipuri diferite de itemi:

  1. itemi de auto-evaluare a competenței, în care elevul estimează gradul în care consideră că poate desfășura o anumită sarcină sau că are anumite cunoștințe;
  2. itemi de cunoștințe, în cadrul cărora elevul răspunde la întrebări care au răspunsuri corecte și greșite;
  3. itemi legați de frecvența de manifestare a unui comportament, la care elevul trebuie să răspundă și să precizeze dacă a desfășurat vreodată anumite comportamente specifice literației digitale și, de asemenea, cât de des a manifestat acel comportament.

De asemenea, fiecare item este creat prin raportare la un scenariu, care va fi afișat deasupra itemului, fapt care facilitează înțelegerea contextului pentru elevul testat.

Testează-te

Raportul BRIO

În urma evaluării, elevul va primi un raport în care sunt detaliate rezultatele sale.

Raportul conține scorul total obținut de elev și descrierea acestui scor, în termeni de comportamente, cunoștințe și atitudini. În cazul unei testări complete (adică, dacă elevul selectează la început că vrea să testeze toate cele 5 arii de competențe), scorul total reflectă nivelul de dezvoltare al literației digitale cu o mai mare acuratețe decât în cazul unei testări parțiale.

Pe lângă scorul total, sunt prezentate scorurile pentru toate competențele evaluate (maxim 21 de competențe). De asemenea, sunt incluse descrieri ale nivelului de competență, în care sunt enunțate competențele și cunoștințele specifice grupei de scor în care este plasat elevul testat.

Raportul se bazează pe BRIO®, sistemul de testare standardizată pentru accelerarea performanței în învățământ.

Raport
Creează cont nou

Dacă ești elev sau părinte, poți crea un cont completând datele de mai jos.

Testele de literație sunt gratuite, iar în urma acestora fiecare elev va primi un raport de feedback bazat pe răspunsurile date. La finalul sesiunii, acesta va fi trimis pe adresa de e-mail asociată contului.

Dacă ești profesor/director și reprezinți o unitate școlară sau centru de meditații:

Poți folosi gratuit testele de literație pentru a testa nivelul de alfabetizare funcțională, pentru clasele I – XII. Trimite-ne un e-mail pe [email protected] dacă vrei să folosești la clasă testele de literație.

Ai deja cont? Loghează-te aici.

You must complete before submitting.
You must complete before submitting.
You must complete before submitting.
Am fost înștiințat că îmi pot exercita gratuit dreptul de informare, de acces, opoziție, intervenție, de a nu fi supus unei decizii individuale, de a depune o plângere în fața autorității de supraveghere competentă, dreptul de a mă adresa justiției și/sau orice alte drepturi prevăzute de legislația în vigoare printr-o cerere scrisă, datată și semnată trimisă la adresa Str. Icoanei Nr. 29A, București. Mai multe informații privind politica noastră de protecție a datelor dvs. personale găsiți pe site-ul nostru în secțiunea Confidențialitatea datelor.

Încearcă testul din Finala Brio Challenge! Timp de două săptămâni, testele sunt disponibile în platformă - secțiunea Contul meu – Încearcă testul din Finala Brio Challenge.