Suportul parental – cum ne încurajăm copiii în perioada examenelor?

Sesiunea de simulare a examenului de bacalaureat pentru clasele a XI-a și a XII-a tocmai s-a sfârșit. Cu această ocazie, viitorii absolvenți de liceu au putut simți direct ceea ce urmează să experimenteze în mai puțin de trei luni. Dacă pentru ei a fost un moment de conștientizare, pentru părinții lor a fost o avanpremieră a provocărilor cu care se vor confrunta în următoarea perioadă – tensionată și aglomerată chiar și pentru cei mai pregătiți dintre elevi.
Conform unei cercetări din Statele Unite condusă pe aproximativ 80,000 de elevi, peste 87% dintre aceștia se simt constant copleșiți. De asemenea, în jur 65% dintre ei au simțit emoții precum îngrijorarea excesivă, tristețea sau lipsa de speranță față de școală. Cel mai probabil, mulți dintre părinții români vor întâlni și ei aceste stări la copiii lor, mai ales în lunile ce urmează. În astfel de contexte, rolul lor este esențial (poate chiar mai important decât cel al profesorilor, colegilor și prietenilor, conform unor studii) în facilitarea unei bune funcționări a elevilor. Așadar, cum ne ajutăm copilul să ajungă la performanță, protejând în același timp bunăstarea sa mintală?

Literatura de specialitate oferă o serie de răspunsuri în acest sens, aducând în discuție importanța stilului parental (acele comportamente, valori și standarde care sunt transmise copiilor și care sunt așteptate mai apoi de la aceștia). Conform studiilor, cel mai potrivit stil parental este cel democratic, suportiv, în care implicarea părinților este esențială. Aceasta presupune căldură, răbdare și înțelegere, precum și stabilirea scopurilor clare și realiste cu privire la dezvoltarea copiilor. În general, copiii cu părinți democratici înregistrează niveluri mai bune ale sănătății mintale, calității vieții sau stimei de sine. Mai mult decât atât, Song și colaboratorii (2015) au identificat că suportul arătat de părinți copiilor se asociază inclusiv cu rezultate mai bune la învățătură, atingerea nivelurilor de excelență propuse sau cu o teamă de testare mai redusă.

Luând în considerare faptul că „extremele sunt dăunătoare”, care sunt ingredientele pentru o implicare optimă a părinților în viața academică a elevilor? Studii meta-analitice recente relevă faptul că elevii obțin rezultate mai bune atunci când:
  • părinții manifestă așteptări înalte (dar rezonabile, ancorate în realitate) cu privire la rezultatele lor academice;
  • există o permanentă comunicare între părinți și elevi cu privire la activitățile și munca școlară;
  • părinții promovează dezvoltarea obișnuințelor de a citi și dorința de a afla lucruri noi;
  • părinții supraveghează obiectivele școlare generale, fiind un sprijin permanent în călătoria spre atingerea lor .

Nu în ultimul rând, obișnuirea elevilor cu materialul de învățat și condițiile de testare este esențială pentru obținerea performanțelor superioare. De aceea, simularea examenului de bacalaureat reprezintă un demers necesar. Dar, dată fiind rata națională de promovabilitate a examenului maturității, se pare că simularea nu este și un demers suficient.

O recentă meta-analiză publicată în prestigiosul jurnal Psychological Bulletin susține faptul că la momentul actual exersarea materialului prin testare este una dintre cele mai eficiente tehnici de învățare, asigurând asimilarea și consolidarea temeinică a informațiilor, dar și transferul acestora în alte situații de testare.

Prin urmare, BRIO propune o soluție eficientă pentru aflarea nivelului actual de pregătire și monitorizarea ulterioară a evoluției elevilor spre atingerea rezultatelor dorite la examenele naționale, toate acestea prin intermediul testării standardizate. Pentru a învăța despre cum funcționează, accesează acest link. Atunci când un copil își cunoaște nivelul, știe unde se află. Iar dacă este și susținut corect de părinți, știe unde poate ajunge.

Mult succes la BAC!

Încearcă testul din Finala Brio Challenge! Timp de două săptămâni, testele sunt disponibile în platformă - secțiunea Contul meu – Încearcă testul din Finala Brio Challenge.