Evaluarea națională la matematică pentru clasa a opta

La sfârșitul ciclului gimnazial, elevii se pregătesc pentru primele lor examene importante: Evaluările naționale la Matematică și Limba și Literatura Română. Rezultatele acestora vor influența enorm următorul pas în educația lor: admiterea la liceu, într-o proporție de 80%. Un prim pas important în pregătirea pentru examene ține de cunoașterea structurii acestora.

4 ani pentru a dezvolta 6 competențe

Programa pentru examenul de matematică a rămas aceeași din 2015. Pe baza acesteia sunt create subiectele, iar anii de studiu trebuie să dezvolte gradual cele șase competențe generale. Acestea implică deprinderi și cunoștințe care vor ajuta elevii să rezolve problemele din domeniu în diferite contexte.

  1. Identificarea datelor și a informațiilor;
  2. Prelucrarea datelor;
  3. Utilizarea algoritmilor și a conceptelor matematice;
  4. Expunerea caracteristicilor matematice ale unei situații, alături de modul de prelucrare a acestora;
  5. Analizarea și interpretarea caracteristicilor matematice ale unei situații problemă;
  6. Rezolvarea de probleme prin integrarea cunoștințelor.

Cele mai importante noțiuni

Conținuturile din programă arată și care sunt cele mai importante cunoștințe pe care trebuie să le aibă elevii. Înțelegerea acestor noțiuni și a modului în care trebuie să fie folosite garantează reușita la examen.

  • numere naturale, întregi, raționale și reale;
  • mulțimile de numere;
  • ecuații, inecuații și sisteme de ecuații;
  • funcții;
  • organizarea datelor;
  • rapoarte și proporții;
  • unități de măsură,
  • elemente și figuri geometrice, alături de proprietățile acestora;
  • relațiile dintre elemente geometrice;
  • calcule pentru arii și volum;

Cum arată subiectele de examen?

Modelele subiectelor pentru anul 2017, publicate de minister, ne arată că structura se păstrează: trei cerințe mari, conținând mai multe subpuncte. Fiecare cerință valorează 30 de puncte, alături de 10 puncte din oficiu. Dificultatea subpunctelor este graduală, încercând să evalueze cele șase competențe.  În ansamblu, nivelul subiectelor este mediu, iar timpul de rezolvare este de 120 de minute. Toate conținuturile din programă trebuie să fie învățate, deoarece variantele propuse încearcă să le acopere cât mai bine, iar subiectele finale sunt trase la sorți.

Anul 2016 în cifre

Institutul de Științele Educației a sintetizat rezultatele Simulării Evaluării Naționale din anul precedent, arătând că doar 32,9% dintre elevi au obținut note peste 5. Procentul a crescut la 67,4% la examenul propriu-zis, fiind cu 14,8% mai mic față de cel de la proba de limbă și literatură română. La proba de matematică au fost și mai puțini elevi înscriși: cu aproape 22.500 mai puțini decât pentru examenul de limbă română. Totuși, au fost și mai multe note de 10, obținute de 2.604 elevi, față de 1.244.

Anul 2016 a adus mai puțini elevi înscriși la Evaluarea Națională, cu rezultate mai slabe decât în anii precedenți. De asemenea, a păstrat diferențele mari dintre performanțele județelor, alături de inegalitatea dintre rural și urban. Trendul din ultimii ani ne arată că 2017 nu ne-ar putea aduce rezultate mai bune. Este nevoie de înțelegerea mai clară a competențelor. Acestea ar trebui să fie dezoltate într-un mod plăcut pentru elevi, astfel încât aceștia să le poată vedea utilitatea. În continuare, matematica pare prea abstractă pentru a fi plăcută, iar rezultatele de la examene ne plasează pe ultimele locuri în Europa.

Sistemul de Testare Standardizată Brio își propune îmbunătățirea semnificativă a performanței elevilor români la matematică. Prin teste standardizate care arată în detaliu capitolele pe care elevul nu le cunoaște îndeajuns, Brio acționează ca un semnal de alarmă și ca un ghid util în pregătirea pentru examenul de evaluare. Elevii își pot testa cunoștințele pentru fiecare clasă și pot vedea exact unde mai au de învățat. În plus, sistemul permite testarea repetată tocmai pentru a vedea în ce măsură un elev a făcut progrese la acele capitole la care avea lacune. Platforma www.brio.ro este utilă și părinților, deoarece ei pot urmări acum evoluția copiilor prin grafice comparative și rapoarte detaliate.

Pregătirea pentru examen nu se face însă pe ultima sută de metri. Intră pe www.brio.ro și află cât de multe știi pentru Evaluarea Națională și ce trebuie să înveți mai bine.

Încearcă testul din Finala Brio Challenge! Timp de două săptămâni, testele sunt disponibile în platformă - secțiunea Contul meu – Încearcă testul din Finala Brio Challenge.